В Украйна е ден на траур. Страната и светът скърбят за десетките убити и тежко ранени след руския ракетен удар, при който беше разрушена и детска болница в Киев. Мащабите на трагедията и очакванията на Украйна от страните, които я подкрепят - това е темата на специалното интервю с посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук.

Ваше Превъзходителство, каква е равносметката след руската атака срещу Украйна вчера?

Олеся Илашчук, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България: От 29 месеца Украйна се бори срещу руските нашественици. От 29 месеца вече продължава необявената широкомащабна война на Русия срещу Украйна и украинците. 867 дни продължава руският терор и ужасните военни престъпления, в които украинците живят. Атаката срещу Украйна на 8 юли е поредното ужасно доказателство за престъпленията на съвременния руски империализъм. В същото време, Русия сега председателства Съвета за сигурност на ООН. Постоянният член на Съвета за сигурност на ООН вчера разруши най-голямата детска болница в Украйна. Голям брой загинали са цивилни – деца, майки, лекари. Ужасно е. Атаката срещу най-голямата съвременна детска болница „Охматдит“ не е случайна. Не беше случайна. Това е цинична демонстрация на руската арогантност и безнаказаност. Няма смисъл да се говори за „равносметки“. Човешката мъка не може да се измери с цифри и статистики. Заради модерния руски геноцид над украинците, всеки ден Украйна губи хората си.

Има ли къде да бъдат настанени ранените? Вчера видяхме деца, извадени от руините в Киев, които са с онкологични заболявания. Има ли къде тяхното лечението да продължи безопасно сега?

Вчера жителите на Киев показаха на света своята солидарност и взаимопомощ. Стотици линейки пристигнаха, за да помогнат на нуждаещите се, веднага след атаката на болницата „Охматдит“. Районът беше претъпкан с хора, хиляди и хиляди киевчани, които се втурнаха да помагат и да спасяват.

Снимка: Reuters

Пострадали са над 100 обекта от гражданската инфраструктура само вчера. Спасителните операции продължават. И украинците скърбят за онези, които са останали под развалините или са починали от раните си. Трудно е. Почти невъзможно е да се осъзнае и приеме, че в днешно време тежкоболни деца умират на операционната маса от удара на руските ракети. Невъзможно е това да бъде прието за нормално. В момента, в който лекарите ги спасяват, рискувайки собствения си живот, защото е невъзможно да се спре сложна операция заради въздушна тревога. Евакуираните болни пациенти сега са настанени по спешност в други лечебни заведения. Украйна получава предложения за продължаване на лечението на нашите тежко болни деца в други страни в Европа.

Вчера кадрите, идващи от Киев, обиколиха света за минути. След като ги видяхме, имаше само един въпрос. Защо? Атаката срещу най-голямата детска болница в Украйна е продължение на руската агресия, която не е спирала вече 2 години и половина. Защо? Какво печелят руснаците, като атакуват цивилна инфраструктура? Защо правят това?

Защо? … Този въпрос трябва да зададете на Путин и неговото обкръжение. Повече от 10 години Русия се опитва да унищожи Украйна след анексирането на Крим през 2014 година. Може ли да има логично обяснение за войните и убийствата в днешния свят? Руската пропаганда и нейните апологети фанатично защитават измислената от Путин „денацификация“, като заплашват да атакуват други държави и ги изнудват с ядрени оръжия.

Очевидно украинската ПВО не е успяла да се справи този път, въпреки помощта от Западния свят. Очаквате ли някаква международна реакция на това нападение и каква?

Украинската ПВО е доказала своята ефективност и то неведнъж. Но тя е ефективна само при наличието на достатъчен брой противовъздушни ракети. Това е логично. Украйна критично се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и значително повече ракети, за да покрие цялата територия и да защити страната ни. Руските атаки са планирани, за да сплашат украинците и света със значителен брой жертви. Едновременното изстрелване на голям брой руски ракети изисква голям брой ракети за защита. Украйна се нуждае от повече оръжия, от по-бърза логистика, от повече доставки, имаме нужда от повече самолети. Трябва „да се затвори небето“ над Украйна. И точно това очакваме от нашите партньори.

Темата за военните престъпления на руснаците в Украйна и престъпленията им срещу човечеството става актуална след всяка една подобна атака. Какво рискува светът, ако не се намеси решително в този момент?

Днес в Украйна е ден на траур. В същото време, страната ни се обърна към държавите членки на Съвета за сигурност на ООН с молба за свикване на извънредно заседание във връзка с атаките на Русия срещу украинската гражданска инфраструктура на 8 юли. Атака, в която до момента със сигурност знаем, че отне живота на 37 души. А има и още затрупани хора. Повече от 170 са тежко ранени. Състраданието и изразяването на съболезнования за много важни и подкрепящи. Но състраданието не е оръжие. Това е много важно да бъде разбрано. Необходимо е да се предприемат решителни стъпки и да се вземат решения, които да предотвратят опасността и да спасяват живота на хората. И тези решения са свръхспешни и неотложни. Заедно нашите партньори могат да го направят и имат необходимата сила за това.

В светлината на вчерашните събития в Украйна, какво бихте казали на тези наши сънародници и политици, които намират оправдание за руската агресия срещу Вашата страна

Бих ги попитала. Възможен ли е диалог с убийци и такива, които защитават правото на убийци да убиват? Тези, които оправдават Русия, държавата терорист, са съучастници на престъпленията. Това е моят отговор.