Португалската агенция за опазване на околната среда даде зелена светлина за разработването на огромна литиева мина, която може бъде най-голямата в Западна Европа и да даде тласък на разрастващата се индустрия за електрически автомобили на континента.

Смята се, че Португалия разполага с най-големите запаси от литий на континента - жизненоважна суровина за производството на батерии, които захранват електрическите превозни средства, коментира АФП.

Тъй като литият се добива предимно в Австралия и Южна Америка, а Китай доминира във веригата за доставки, решението на екологичния регулатор може да засили независимите доставки на Европа на желаната суровина.

Проектът "Барозу", зад който стои британската група „Savannah Resources“, е получил "положителен доклад за въздействие върху околната среда при няколко условия". Това е "ключово решение", което позволява на проекта да премине към следващия етап от процеса на екологично лицензиране.

"Това е изключително важна стъпка напред не само в развитието на проекта, но и в развитието на индустрията за литиеви суровини в Португалия", заяви главният изпълнителен директор на „Savannah“ Дейл Фъргюсън.

Европейският съюз се надпреварва да изгради собствена верига за доставки на електрически превозни средства - от добива на суровини до изграждането на заводи за батерии - като е определил краен срок за постепенно прекратяване на продажбата на нови превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива, до 2035 г.