Украинският президент Петро Порошенко предлага 3-годишно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области, които в момента се намират в зоната на военната операция срещу сепаратистите.

Предложението се съдържа в законопроекта му, представен по-рано днес пред Върховната Рада. Очаква се утре депутатите да пристъпят към обсъждането му, съобщи РИА "Новости".

Законопроектът всъщност е част от мирния план на Порошенко за разрешаване на кризата в източна Украйна. Той предвижда още амнистия за всички участници в конфликта, свободно използване на руския език в обществения и частния живот и предсрочни избори през ноември в някои райони на Донбас.

Малко вероятно е обаче бунтовните републики да приемат ограниченото 3-годишно самоуправление. Изборът вече е направен, той е отделна Луганска народна република, заяви премиерът на ЛНР Генади Ципкалов.

"Когато приемат закона, ние ще го анализираме... След като имаме закона пред себе си и го проучим, ще го предложим на обществеността – обществеността ще вземе решение, а след това ние може да кажем", каза той.

"За нас приемливият вариант бе на 6 април, когато говорихме за особен статут. Но този вариант не се разгледа. След това загинаха много хора, какъв статут може да има сега? Хората взеха решение, проведоха референдум, имаше волеизлеяние на народа. Народът направи своя избор – отделна Луганска народна република", изтъкна премиерът.

А НАТО започна учения

Междувременно, край Лвов започна военното учение на НАТО и партньорите му Rapid Trident. В него участват 1300 войници от 15 страни, съобщи Би Би Си. Най-много са американците, като сред останалите има и българска част.

Преди дни украинският военен министър Валери Халатей заяви, че правителствените войски започват да се превъоръжават със западни системи. Официални представители на НАТО на няколко пъти са подчертавали, че алиансът няма намерение да подпомага военно Киев, но отделните членки са свободни да правят това на двустранен принцип.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната