Най-малко един човек е загинал при наводнения в Албания, причинени от поройни дъждове, предаде АП. Други трима души са ранени при инциденти, свързани с лошото време, а 18 къщи са разрушени през последните 24 часа, се посочва в правителствено съобщение.

Заради наводненията 315 души са изведени от засегнати квартали на Тирана,  както и от търговски център. Очаква се евакуация на населението и в други селища.

Дъждовете и наводненията парализираха пристанищата на страната и блокираха полетите на единственото международно летище. Полицията съобщи тази сутрин, че движението по магистрала в западната част на страната, водеща към столицата Тирана, частично е възстановено, но други пътища остават наводнени.

Прекъсвания на електричеството засегнаха 71 хил. души, а стотици хора бяха евакуирани в централната и южната част на страната.

Властите изпратиха войници, полиция и спешни екипи в южните области Гирокастра, Фиер и Вльора, където няколко реки заплашват да прелеят.

Училищата в цялата страна са затворени днес.

Правителството призова гражданите да следват съветите на официалните органи, като заявиха, че „ситуацията се очаква да се влоши по-късно днес, по-специално в южната част на страната“.

Междувременно река Вардар излезе от коритото си и наводни района около сградата на македонското правителство, съобщиха местните медии.

Метеоролозите прогнозират, че дъждът ще продължи и на места ще паднат по 60 литра на квадратен метър. Валежите ще са най-обилни в югозападните и източните части от страната.

Очаква се освен Вардар да прелеят още реките Радика, Църни Дрим и Сатеска.

В Маврово паднаха 130 литра дъжд на квадратен метър, в Тетово – 84, Лазапроле – 75, Дебър – 71, Охрид – 44, Скопие – 35, Куманово – 19 литра на квадратен метър.

Температурите навсякъде са били положителни.

Използвани са материали на БТА