Поредна събота „жълтите жилетки” ще протестират в Париж. Това се случва отново буквално часове след като авторът на нападенията в Страсбург бе ликвидиран от полицията.

Днес са мобилизирани 70 000 полицаи и жандармеристи в цяла Франция. 8000 ще бъдат те в Париж.

Снимка: EPA

След атентата в Страсбург правителството призова „жълтите жилетки” да се въздържат от протести днес, защото за залавянето на атентатора бяха мобилизирани около 1000 полицаи и жандармеристи. Днес те ще бъдат в Париж. Въпреки апела на правителството най-радикално настроените „жълтите жилетки” обаче днес отново ще протестират.

За да се избегнат вандалщините и насилието от миналата събота, днес от рано сутринта полицията е на крак. Подходите към „Шанз-Елизе” са опасани от пропускателни пунктове, където протестиращите се проверяват за опасни предмети и пиротехника. Вече има десетки арестувани.

Снимка: EPA

„Ще разположим толкова хора, колкото и на протестите миналата седмица. Подготвени сми дори и за по-лоша ситуация”, увери Мишел Делпюел, началник на полицията в Париж.  

Снимка: EPA

Протестите продължават, въпреки че правителството се отказа от трите екологични налога върху горивата, предвидени за следващата година, и гаранциите, че токът няма да поскъпва през зимата. И въпреки повишаването на минималната работна заплата със 100 евро и отстъпките на Еманюел Макрон за данъците и пенсиите.  

Протести се очакват и  в други големи градове. А в Страсбург беше погребана четвъртата жертва на атентатора. Това е 45-годишен бежанец от Афганистан, който се е разхождал със съпругата си и трите им деца на коледния базар. Сред загиналите има и италиански студент.

17 ноември беше първата събота на протести на „жълтите жилетки”. Тогава исканията бяха социални, дори ставаше въпрос само за цените на горивата.

По-късно, на 24 ноември, протестът се радикализира, бяха опустошени десетки обекти на „Шанз-Елизе”. Последва събота, 1 декември, когато се посегна на един от символите на държавата – Триумфалната арка. Миналата събота, 8 декември, бяха опустошени 250 обекта в Париж.