Петте човешки скелета без ръце и крака, които бяха открити във военния щаб на източния фронт на нацисткия лидер Адолф Хитлер в днешна Полша, все още провокират недоумение сред изследователите.

Главната квартира, известна като „Вълчата бърлога“, е ползвана от командира на Луфтвафе Херман Гьоринг.

Телата на трима възрастни, бебе и по-голямо дете бяха открити от група, наречена „Фондация Латебра“ - любители археолози, които разкопават мястото с официално разрешение от властите.

Доминик Маркевич от „Фондация Латебра“ каза пред Ройтерс, че никога не е очаквал подобно откритие, тъй като „това е било най-охраняваното място в Третия райх“.

Телата са били заровени точно под част от сградата, където някога е имало дървен под. На кого са останките – отговор все още няма. Полската прокуратура е започнала разследване, но до момента няма оповестени версии.

Снимка: Reuters

„Това е важно откритие, защото е направено на странно място – необичайно място за погребение и с необичайни характеристики. Нямаше дрехи, никакви следи от облекло, никакви ръце и крака, а жертвите също бяха непълнолетни. Следователно, ние не знам какво се е случило там. Къщата на Херман Гьоринг е от значение в този случай“, посочи Доминик Маркевич.

„Вълчата бърлога“ е служила като един от военните щабове на Хитлер по време на Втората световна война и се е състояла от около 200 сгради, разгърнати на площ от 250 хектара.

Всичко е било унищожени от германските нацистки сили, докато те се оттеглят в началото на 1945 г., за да предотвратят попадането на важна информация в ръцете на приближаващата съветска Червена армия.

Снимка: Reuters

Това, което е останало от бункерите, убежищата и казармите в гората в североизточна Полша, вече може да бъде посетено от туристи. Домът на Гьоринг, който ръководи военновъздушните сили на Луфтвафе, до голяма степен се е разпаднал.