Поне 16 военнослужещи са загинали при сраженията между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах, съобщава „Ройтерс“. Има жертви и сред цивилното население. 

Петима членове на едно азербайджанско семейство са били убити днес при артилерийски обстрел, съобщи главният прокурор на Азербайджан. Допълва се и за стотици ранени. 

Днес конфликтът между Баку и Ереван, оспорващи си Нагорни Карабах, който е на територията на Азербайджан, но се управлява от етнически арменци, ескалира. Двете страни си отправиха взаимни обвинения коя е нападнала първа. 

Арменската страна твърди, че е свалила 4 хеликоптера, 15 дрона и е унищожила 15 танка на Азербайджан. Баку пък твърди, че започва контра-офанзива в Нагорни Карабах. И двете страни обявиха военно положение и мобилизация на населението. 

Военните действия съживиха притесненията на международната общност от нестабилност в Южен Кавказ, който е коридор за тръбопроводи, транспортиращи петрол и газ за световните пазари.

Международният червен кръст призова страните в конфликта да пазят живота на цивилните и инфраструктурните обекти. Русия и Франция призоваха двете страни да спрат сраженията, а папа Франциск се помоли за мир в региона.