На 27 април „Газпром“ спря доставките за България и Полша. Двете страни не се съобразиха с указа на руския президент за задължително плащане в рубли. Последва спиране за балтийските страни и Финландия, и намаляване на газовите потоци за Германия, Дания, Италия и Нидерландия. През юни последва намаляване на количествата за Австрия, Чехия и Словакия.

Последното сътресение дойде миналия вторник. Количеството газ по тръбопровода „Северен поток 1“ беше намалено на едва 20 процента от капацитета му. Според Москва поради техническа поддръжка.

През изминалите три месеца неофициално се заговори за редица европейски компании, готови да отворят сметки в рубли в „Газпромбанк“. Такъв беше случаят с италианския енергиен гигант ЕНИ.

bTV очаква отговор от ЕК за начина на плащане на различните държави-членки.

Позицията на Брюксел остава непроменена: в 97 процента от всички договори на „Газпром“ с европейски компании е уточнено, че плащането се извършва в евро или в долари, т.е. евентуално плащане в рубли е нарушение на европейските санкции срещу Русия. Вътрешното превалутиране от руската банка, ако не е поискано от съответната европейска компания, не е нарушение на санкциите.

Много важно уточнение: Не Брюксел, а всяка държава-членка отговоря дали изпълнява санкциите и да установи нарушения. Т.е. ако някоя компания – независимо дали е частна или държавна - плати в рубли и наруши европейските санкции, тя трябва да бъде санкционирана от съответната държава. Ако държавата не го направи, тогава вече може да се намеси Брюксел със санкция този път директно към държавата-членка.