Сеймът, долната камара на полския парламент прие спорния закон за реформа на Върховния съд, внесен от управляващата партия „Право и справедливост”.

„За” гласуваха 235 депутати, „против” бяха 192-ма, а 23-ма се въздържаха.

Предстои законопроектът да бъде гласуван и в горната камара на парламента – Сенатът, който също се контролира от управляващата партия. След това текстът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, за да влезе в сила.

Държавният глава, който е бивш адвокат и поддържа близки отношения със „Право и справедливост“, заяви, че е отказал среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който също е изразявал загриженост във връзка със ситуацията.

Според полската опозиция нормативният акт ще подкопае независимостта на съдебната власт и демокрацията в страната, отбелязва Ройтерс.

Законът дава контрол на политиците, а не на съдиите, върху най-висшата съдебна инстанция на Полша, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът ще има правомощия да влияе на работата на Върховния съд и да назначава неговите членове. Предвижда се освобождаване от длъжност на сегашните върховни съдии, освен онези, които са избрани от президента.

Законопроектът предизвика критики от страна на ЕС и улични протести в Полша.,

Вчера Европейската комисия призова страната да спре реформата на съдебната система, отправяйки заплаха за безпрецедентни санкции, отбелязва Франс прес.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс предупреди Варшава, че ако не се откаже от законовите изменения, Комисията може да задейства на чл. 7 от договора за ЕС, което би лишило Полша от право на глас в Съвета.