Полска радиостанция предизвика множество критики, след като уволни голяма част от журналистите си и ги замени с „водещи“, генерирани от изкуствен интелект. 

Седмици след като освободи служителите си, OFF Radio Krakow възобнови дейността си – този път в рамките на „първия експеримент в Полша, в който журналистите ... са виртуални герои, създадени от изкуствен интелект“.

Регионалният клон на обществената телевизия в южния град Краков заяви, че нейните трима аватари са създадени, за да достигнат до по-младите слушатели, като говорят по културни, художествени и социални въпроси, включително проблемите на ЛГБТ+ хората.

„Дали изкуственият интелект е по-скоро възможност или заплаха за медиите, радиото и журналистиката? Ще търсим отговори на този въпрос“, пише в изявлението си директорът на станцията Марчин Пулит, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Снимка: iStock

Изненадите не закъсняха. Във вторник станцията излъчи „интервю“, проведено от генериран от изкуствен интелект водещ с глас, представящ се за Вислава Шимборска, полска поетеса и носителка на Нобелова награда за литература, починала през 2012 г.

Михал Русинек, председател на фондация „Вислава Шимборска“, която се грижи за наследството на поетесата, заяви пред телевизионния канал TVN, че се е съгласил да позволи на телевизията да използва името на Шимборска в предаването. Той каза, че поетесата е имала чувство за хумор и това би ѝ харесало.

Снимка: Wikipedia

Ексериментът привлече вниманието на цялата страна, след като Матеуш Демски, журналист и филмов критик, който доскоро водеше предаване по станцията, публикува във вторник отворено писмо, в което протестира срещу „замяната на служителите с изкуствен интелект“.

 

„Това е опасен прецедент, който засяга всички нас и може да отвори пътя към свят, в който опитни служители, свързани с медийния сектор от години, и хора, заети в творческите индустрии, ще бъдат заменени от машини“, опасява се журналистът.

Снимка: iStock

По думите на Матеуш Демски до сряда сутринта петицията е била подписана от повече от 15 000 души. Той каза, че е получил и обаждания от стотици хора, много от които млади, които не искат да бъдат обект на подобен експеримент.

Демски работи в OFF Radio Krakow от февруари 2022 г., като прави интервюта с украинци, бягащи от войната, до август, когато е сред около дузина журналисти, които са освободени.

Според него този ход е особено шокиращ, тъй като телевизията е обществена станция, която се издържа от данъкоплатците.

Снимка: Wikipedia

Директорът на станцията Марчин Пулит настоя, че никой от журналистите не е бил уволнен заради изкуствения интелект, а защото слушателската му аудитория „е била близка до нулата“.

Кшищоф Гавковски, министър на цифровите технологии и заместник премиер, заяви, че е прочел жалбата на Демски и че е необходимо законодателство, което да регулира изкуствения интелект.

„Въпреки че съм фен на развитието на изкуствения интелект, смятам, че определени граници се преминават все повече и повече. Широкото използване на изкуствения интелект трябва да се прави за хората, а не срещу тях“, заяви той.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK