Полският президент Анджей Дуда подписа днес законопроект за изменения в закона за забраната на пропагандата на комунизма и други тоталитарни режими в названията на сгради и обекти, предаде ТАСС, като се позова на уебсайта на президентството във Варшава.

Промените, гласувани в Сейма на 22 юни, предвиждат премахване на паметници от съветската епоха, включително мемориалите в чест на Червената армия.

Според закона не подлежат на премахване паметници на гробища, а също обекти, които не са изложени на публичен показ или се демонстрират с научни цели или като произведения на изкуството. Не подлежат на отстраняване и монументи, признати за архитектурни паметници.

Останалите мемориали „в памет на лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или друг тоталитарен строй“ трябва да бъдат премахнати в срок от 12 месеца след влизането в сила на променения закон.

Експерти са изчислили, че в Полша има 469 такива обекта, от които 250 са посветени на Червената армия.

Решенията за това кой паметник отговаря на законовите изисквания да бъде премахнат ще взема Институтът за национална памет. Неговите решения могат да бъдат оспорвани от министерство на културата и националното наследство, съобщи ТАСС.