Полша отказва занапред да приема мигранти на своя територия в рамките на програмата на Европейския съюз за вътрешно разселване, заяви премиерът Беата Шидло днес, ден след атентатите в Брюксел, предаде Франс прес.

"След това, което се случи вчера в (столицата на Белгия и на ЕС), е невъзможно в момента да кажа, че сме съгласни да приемем каквато и да било група мигранти", каза Шидло пред телевизия "Суперстация".

Досега полското консервативно и евроскептично правителство беше съгласно страната да даде подслон на около 7000 бежанци в изпълнение на ангажимента, поет от предишния центристки кабинет на Ева Копач.

Полша е първата страна в ЕС, взела такова решение след брюкселските атентати, при които загинаха най-малко 31 и бяха ранени 270 души. Сред пострадалите има и трима поляци, отбелязва АФП.

"Длъжни сме най-напред да се грижим за сигурността на сънародниците си", подчерта Шидло и призова Европа да откаже да приема "хиляди мигранти, които идват тук само да подобрят условията си на живот". Сред тези мигранти има и терористи, отбеляза тя.

Съгласно споразумението в ЕС първите бежанци в Полша трябваше да пристигнат в края на март - началото на април.

Позицията ни е много предпазлива, което предизвиква остра критика от страна на някои държави от т. нар. стар ЕС, дали прибързано съгласието си за този наплив от мигранти в Европа. Това лекомислие в основата на сегашните ни проблеми, каза полската министър-председателка.

След Париж и Брюксел със съжаление установявам, че ЕС не извлича поука от случващото се, добави Шидло.