Дълбоко разделение на раси, на демократи и републиканци, на консерватори и либерали – според мнозина наблюдатели така изглежда днес САЩ. След щурма на Капитолия все повече хора се питат къде по пътя на демокрацията изостанаха борците за граждански права, с помощта на които отвъд Океана цял свят виждаше пример за надмогване на предразсъдъците. Изгубиха ли се или пък за момент се скриха...а може би скорошните събития изместиха фокуса върху разединителите, за сметка на обединителите?

Какво наследство остави Мартин Лутър Кинг, кои са неговите последователи днес и кои цитати на общественика отекват след събитията на 6 януари, припомня Си Ен Ен.

Снимка: EPA
Долорес Хуерта лидерката на движението за гражданските права на мексиканците в Америка, една от най-влиятелните трудови активисти на XX век и съосновател на синдикалната организация „Обединената асоциация на земеделските работници“.

Цитатът на Кинг, който според нея отразява днешната действителност, е следният: „Сега преживяваме излизането на повърхността на болест с тройни зъби, която се крие в политиката на нашето тяло от самото начало. Това е болестта на расизма, на прекаления материализъм и милитаризъм“.

По думите на мексикано-американската активистка, расизмът е породен от невежество, омраза и страх, той е подбудителят на щурма в Капитолия. „Расизмът подхранва фашизма, а за да се избавим от фашизма, трябва първо да сложим край на така вкоренения в „политиката на нашето тяло“ расизъм. „Нямаме друг избор, освен да се лекуваме", допълва още тя.

Снимка: EPA
Патрис Кулърс художничка, политически стратег, съосновател и изпълнителен директор на Black Lives Matter. Тя избира следния цитат: „Първо, трябва да призная, че през последните няколко години бях сериозно разочарован от „бялата умерена“. Почти достигнах до непростимото заключение, че огромният препъникамък пред чернокожия в стремежа му към свобода не е съветникът на белия гражданин или Ку-клукс-клан, а „белият умерен“, който е по-отдаден на „реда“, отколкото на справедливостта"- „Писмо от затвора в Бирмингам“

Съоснователката на Black Lives Matter, допълва, че основните действащи лица от 6 януари са част от онази прослойка на обществото, която унижава и заплашва членовете на движението срещу расизма. И споделя, че движението се нуждае и от бяло мнозинство, което да направи повече от това да качи снимка в социалните мрежи с призив „животът на чернокожите има значение“.

Снимка: EPA
Нихад Ауад е съосновател и изпълнителен директор на Съвета за американо-ислямските отношения- избира цитат от книгата на д-р Кинг- „Дар от любов: проповеди от сила към любов и други проповеди“:  „Нищо в целия свят не е по-опасно от искреното невежество и съвестната глупост".

 По думите му, цитатът може да бъде съпоставен с управлението на бившия президент Доналд Тръмп, както и с поведението на неговите привърженици, които чрез насаждане на конспиративни теории създават „отровна среда“ за милионите американци и превръщат света в едно не толкова стабилно и мирно място.