„Ще спрем кражбата. Ще се борим докрай. Защото, ако не се борим докрай, няма да имаме държава повече. отидем до Капитолия“. След тези думи на Доналд Тръмп на 6 януари, произнесени, докато в Конгреса се утвърждаваше изборната победа на Джо Байдън, стотици поддръжници на вече бившия президент нахлуха в сградата.

Снимка: Ройтерс

По дрехите и флаговете им се откроиха множество символи. Сред тях и знакът Q.

„Движението Q вярва в глобална конспирация, че голяма част от световните елити са канибали или педофили“, обяснява Емерсън Брукинг, лаборатория за криминални изследвания.

„Клинтън, Обама - голям педофилски кръг. Убиват деца, пият кръв, за да останат млади“, твърди Джаки от Австралия, привърженик на Q.

„Тази група е много опасна. Извършили са редица престъпления“, коментира Майк Ротшилд, изследовател на конспиративни теории.

По думите на Брукинг привържениците на Q вярват, че Тръмп е единственият, който може да спре конспирациите, в които те вярват.

„Влизайки в QAnon, то се превърна във всичко за мен. Като религия е, която променя всичко“, казва Лейла Хей, привърженик на Q. 

„Хората слизат надолу в заешката дупка. Започват да следват конспиративните теории все по-надълбоко и дълбоко. До момент, в който стават обсебени от тях. QAnon е група, която вярва, че получава секретни съобщения от правителствен вътрешен човек на име Q, и че той работи с Тръмп да свали сатанинска Дълбока държава, измъчваща деца, която контролира правителството“, обяснява Джоузеф Усчински, експерт в областта на конспиративните теории.

Според последователите на Q, той e анонимен пророк, а т. нар. Дълбока държава, смятана за тайно правителство, принадлежи на демократи, медии, популярни личности, сред които Опра Уинфри, Лейди Гага, Том Ханкс.

Те смятат, че има мащабен трафик на деца с цел сексуална експлоатация, контролиран от Дълбоката държава.

„QAnon привлича хора, които не обичат политиката. Това са хора, които са изолирани от обществото и политиката. Естествено е да видят Тръмп като герой, защото на изборите през 2016 г. той се яви като кандидат аутсайдер. Неговият слоган беше - “Да пресушим блатото”, коментира Усчински.

„Доналд Тръмп въплъщава нуждата от силен мъж, който контролира живота на хората, вярващи в него. Има пророчество, че е бил докоснат от Бог, да води Америка в това съдбовно време. В него се проектира представата за човек, който не е безгрешен, но в същото време е свещен воин… Те искат да бъдат него, да имат неговия живот, да кажат нещата, които той е казал“, допълва изследователят на конспиративни теории Майк Ротшилд.

Американецът Ник Нитоли, който е работил със „Снуп дог“, „Френч Монтана“, Джеси Джей, e сред запалените пo конспирациите на QAnon и Tръмп. 

„Вярвам, че той работи срещу тъмни сили, които искат да ни заглушат и да покварят живота в Америка. Вярвам, че е възможно Тръмп да пътува във времето. Основното вярване на QAnon е, че хората в политиката са педофили. Това е истина. Знаем, че е истина! Казват, че и звезди са замесени в това. И ние знаем, че е истина. Много деца са изчезнали и не са намерени телата им. Педофилите са болни, но не чак толкова болни. Ако не изяждат тези деца, къде са отишли?“, аргументира се Нитоли.

QAnon използва и слогана „Спасете децата“. Смята се, че движението така следва идеята на друга, по-стара конспиративна теория – „Пицагейт“, станала популярна по време на президентските избори през 2016 г.

„Последователите на тази група идват от много различни места от идеологическия спектър. Има политически поддръжници на Доналд Тръмп. Има представители на граждански милиции. А също и от групите срещу ваксините, маските и COVID-19. Много вярващи в QAnon не са особено агресивни, могат дори да бъдат чаровни… Но нещата, в които вярват в крайна сметка, са че Тръмп и Америка ще използват насилие срещу всеки политически опонент“, казва Емерсън Брукинг от Лабораторията за криминални изследвания.

„Предстоящо прочистване на дълбоката държава наричат Бурята на Голямото събуждане. Вярват в масовите арести – всички лоши хора ще бъдат пометени. Една утопия за силата на доброто, как всички врагове на Америка ще са унищожени в това знаменателно събитие“, обяснява изследователят на конспиративни теории Майк Ротшилд. 

„Не е толкова важно кой е Q. Q си ти, аз съм Q, всички ние сме QAnon, което означава, че той е по-голям от един човек. За нас Q е символ, че ще върнем страната си обратно“, казва Ник Нитоли.

Най-отличаващ се сред нахлулите в Капитолия беше 32-годшиният Джейк Анджели от Аризона. По-известен като Q Shaman – също  ревностен последовател на конспиративния култ.

Анджели е в затвора. Както и десетки други, които получиха обвинения след събитията в Капитолия.

„Винаги е преследвал истината. И е говорил открито истината“, твърди Mарта Ченсли, майка на Джейк Анджели. 

„Не знам за това движение нищо друго, освен, че ме харесват много Чувал съм, че това са хора, които обичат страната ни…

Ако мога да помогна да спасим света от проблеми, готов съм да го направя“, казва в интервю бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. 

Няколко дни, след като Тръмп губи изборите, потопеният в Q теории съпруг на медицинска сестра в Австралия, чиято самоличност не разкриваме по нейно настояване, решава да се раздели с нея. 

„Каза: „Един педофил сега ще контролира Америка“. Аз  му отговорих нещо. И той каза, че си тръгва… Няколко седмици по-късно наистина си тръгна. Преместихме се от Шотландия в Австралия. Той остана без приятели, без семейство. Смята, че пандемията e измислена в Ухан, за да се опитат да свалят Тръмп от власт. Мислеше, че тя е измама. Не вярва в маските, мисли, че са нещо добро. И че хората с висока температура също са контролирани от правителството“, разказва жената.

„Искат да ни чипират, искат всеки човек да е с чип до 2025… Искат да ни заглушат, затова става въпрос, да заглушат гласовете ни“, смята Ник Нитоли.

QAnon не е само в пределите на САЩ. В Англия негов последовател става 19-годишната Лейла – по време на първия локдаун в страната след началото на пандемията. И тя е вярвала, че вирусът е измама. 

„Бях вкъщи, нямах подкрепа от приятели, от партньора ми, бях изолирана вкъщи. Нуждаех се от нещо, върху което да се фокусирам, и тогава открих QAnon. След като проучих движението, всичко започна да става по-реалистично по един странен начин. Аз силно вярвах в съществуването на кабал, Дълбока държава. Мислех, че медиите промиват мозъците ни или се опитват да ни захранват с фалшива информация. И това беше много параноично“, разказва Лейла Хей.  

Най-сериозно присъствие на QAnon в Европа се отчита в Германия, където също се наблюдава смесване на различни конспирации. И отново се появява фигурата на Тръмп като Спасител.

„Имаше слухове по време на една от най-големите демонстрации във връзка с мерките срещу короновируса, че той е на път за Германия. Че ще ни спаси от диктатурата на Меркел, която те възприемат като Хитлер. В QAnon каналите се говореше, след като Тръмп загуби американските избори, че може да участва в изборите в Германия през септември тази година, за да стане германски канцлер. В някои QAnon форуми се твърди, че Ангела Меркел е еврейка. Невярно се смята дори, че е внучка на Хитлер – любим наратив на тaзи QAnon вселена“ обяснява Николъс Потър – фондация „Амадеу Антонио”.

И докато бъдещето на QAnon без Тръмп в момента изглежда неясно, в Републиканската партия се открои ярък привърженик на движението. Марджъри Тейлър Грийн, която е част от Конгреса.

„Имам послание до терористите на Антифа. Стойте настрана от Джорджия“, казва Грийн.

„Сега тя дава на конспиративните теории по-голяма политическа легитимност, отколкото те някога са имали. И това се прави от бяла жена, атрактивна, директна“, коментира Майк Ротшилд. 

През 2019 година ФБР определи QAnon като заплаха за вътрешен тероризъм. Тепърва ще стават ясни нанесените от движението щети, част от които засягат стотици семейства.