Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано в България през изминалата нощ. Кристиян Петров е успял да заснеме обагреното във вишнево-лилаво небе над село Житен, Софийска област.

Андрей Деновски пък публикува в социалните мрежи снимки от село Търнава, Врачанска област. Небето там е било оцветено само в червено. „Изригванията на Слънцето са наистина силни“, пише и Мартина Кьосина, която е публикувала свои снимки от небето над град Въ̀лчедръм в Северозападна България.

Под част от публикациите във Фейсбук се развихри дискусия дали обагрянето на небето се дължи на климатичните изменения. Част от потребителите публикуваха различни теории, а други – просто изказваха възхищението си от необичайното космическо явление.

Червената светлина притесни хората в България, съобщи сайта MeteoBalkans.com. Там са публикувани кадрите от София, Кула, Враца и Лом. На тях също се вижда червеникава светлина, която прилича на пожар.

Явлението е било видимо съща така и в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария.

Вижте снимките на Кристиян Петров в галерията:

Северното сияние в други точки на Земята

Необичайно силната слънчева буря, която достигна Земята в петък вечерта, предизвика северно сияние също така във Великобритания и някои райони на Съединените щати през почивните дни. Небето над Лондон и Дъблин беше оцветено в зелено и виолетово, докато зад Океана хората наблюдаваха по-скоро зелени краски.

Центърът за прогнозиране на космическото време към Национална администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на Щатите издаде рядко предупреждение за тежка геомагнитна буря, придружена от необичайно сияние в нощното небе над Алабама и Северна Каролина.

Според експертите ефектът от слънчевото изригване ще отшумява бавно, но хората ще могат да се наслаждават на необичайните небесни явления през следващите няколко дни. Те обаче уточняват, че това няма да са „драматични цветни завеси“, които обикновено се свързват със северното сияние, а по-скоро в небето ще има „пръски от зеленикави нюанси“.

NOAA предупреди също така операторите на електроцентрали и космически кораби, намиращи се в орбита, да вземат предпазни мерки.

„Повечето хора тук на Земя няма нужда да правят каквото и да било“, обясни пред агенция Асошиейтед прес Роб Стийнбърг, учен от Центъра за прогнозиране на космическото време към NOAA.

Небето е идеално за снимане

Според него космическото явление е нещо като подарък за онези, които обичат да наблюдават небето вечер. Роб Стийнбърг и колегите му обясняват също така, че могат да се направят прекрасни снимки на полярните сияния, защото фотообективите улавят по-добре светлината от човешкото око.

„Да се правят снимки на небето е едно от малките удоволствия за хората, които обичат да наблюдават звездите“, пояснява и Майк Бетуи, оперативен ръководител в Центъра за прогнозиране на космическото време към NOAA.

Експертите припомнят също така, че най-интензивната слънчева буря в историята на САЩ, е регистрирана през 1859 г. Тогава на невероятни полярни сияния са се радвали живеещите в Централна Америка и тези на Хавай.

„Не очакваме това чак такива сияния, но може да се доближи до нещо такова“, категоричен е Шон Дал, космически синоптик в Центъра за прогнозиране на космическото време към NOAA.

Възможните рискове

Наред с небесния спектакъл, който предоставят геомагнитните бури, са възможни някои рискове за високоволтовите електрически мрежи. Сателитите също могат да бъдат засегнати, което от своя страна може да наруши навигационните и комуникационните услуги на Земята.

Една подобна екстремна геомагнитна буря през 2003 г. например спря електрозахранването в Швеция и повреди силови трансформатори в Южна Африка, припомня Си Ен Ен.

Дори когато бурята приключи, сигналите между GPS сателитите и наземните приемници могат да бъдат загубени за кратко, предупреждават експертите от NOAA.

Слънцето предизвика силни геомагнитни бури, които започнаха още в сряда. Това доведе до най-малко седем изблика на плазма, съобщава и агенция Ройтерс.

Изригванията изглежда са свързани със слънчево петно, което е 16 пъти по-голямо от диаметъра на Земята. Всичко това е част от слънчевата активност, която се засилва, докато слънцето наближава пика на своя 11-годишен цикъл.

Астронавтите и повишената радиация

Междувременно от НАСА съобщиха, че геомагнитната буря не представлява сериозна заплаха за седемте астронавти на борда на Международната космическа станция. Най-голямото безпокойство са повишените нива на радиация и екипажът може да се премести в по-добре защитена част от станцията, ако е необходимо, смятат обаче експертите.

Повишената радиация също така може да застраши някои от научните спътници на НАСА. „Изключително чувствителните инструменти ще бъдат изключени, ако е необходимо, за да се избегнат щети“, обяснява Анти Пулкинен, директор на отдела за хелиофизика в НАСА.

Няколко фокусирани върху слънцето космически кораба наблюдават геомагнитните бури. „Точно това са нещата, които искаме да наблюдаваме и изучаваме“, отбеляза още Пулкинен.