Полицията на град Сиатъл, административна столица на американския щат Вашингтон, е публикувала на интернет блога си електронен наръчник за потребителите на марихуана, която изяснява всички съществуващи казуси, възникнали след приемането на „Инициатива 502”, която разрешава легалното притежание и употреба на лекия наркотик.

Гражданската инициатива за легализацията, съгласно законодателството на щатите Вашингтон и Колорадо, беше подложена на референдум, произведен в рамките на президентските избори от 6 ноември. Приемането й обаче създаде правен казус, който противопоставя щатското на федералното законодателство, според което притежанието и употребата на контролираната субстанция остава незаконно, освен с лекарско предписание.

Електронният наръчник на полицията в Сиатъл, който до момента е събрал над 30 000 „харесвания” във „Фейсбук” уточнява, че всеки пълнолетен гражданин на щата (навършил 21 години), има правото да притежава до една унция (28,34 грама) марихуана за собствена употреба.

Блогът подчертава и няколко важни фактора, създадени от правния казус.

На първо място търговията със субстанцията ще се смята за незаконна, докато щатските власти не изготвят специален режим за отглеждането и продажбата й.

На второ място, употребата на марихуана на публично място ще се третира като нарушение по същия начин, по който и употребата на алкохол.

И не на последно, но на важно място в списъка с отговорени въпроси, сиатълската полиция уточнява, че количествата марихуана, иззети от полицията преди приемането на инициатива 502, няма да бъдат възстановявани.