Зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото й преместване в Световната банка (СБ), пише онлайн изданието „Политико”.

То пояснява, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз се разплаща със СБ. ЕС е третият най-голям донор на банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил 2 млрд. евро.

Прокараните промени предвиждат СБ да получава до 17% от разходите за своите служители и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия.

Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобни стойности са невиждани.

По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката.

„Политико” се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със СБ, докато напусне Комисията.

Георгиева се връща в СБ от януари догодина. Тя работеше за банката в продължение на 17 години, преди да бъде назначена за еврокомисар през 2010 г.

От офиса на Георгиева са уточнили, че тя не е участвала в преговорите, довели до промени в документите за плащанията към СБ. Сътрудниците ѝ са потвърдили, че окончателният документ за промените е бил подписан от нея по молба на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Изданието пояснява, че досега размерът на възнагражденията по проекти на СБ, финансирани от ЕС, е бил изчисляван по плоска ставка от 5,5%.

Новата формула е по-сложна. За проекти, които директно се изпълняват от банката, таксата е 17% от цената на труда за служителите ѝ и използваните консултанти.

За проекти, в които банката има по-скоро управителна роля, но които не се изпълняват пряко от нея, плащанията са между 2 и 5%, в зависимост от мащаба на проекта, и отделно 17% от цената на труда на служителите на банката и консултантите.

Според документите, с които „Политико” твърди, че разполага, в някои случаи това може да доведе до надвишаване на общия 7-процентен таван за разходите по управление, който европейското законодателство налага. 

„Политико” цитира множество неназовани високопоставени служители на ЕК, пожелали анонимност от страх от „политическо преследване”. Според някои от тях приетите промени са били одобрени по спешна процедура за срок от два дни, защото в условията на спешност не се предвижда обсъждане.

По техните думи ЕК няма подобно споразумение като това със СБ с никоя друга институция по света, която получава средства от бюджета на ЕС.

Изданието отбелязва, че на 9 ноември, малко след като Георгиева подаде оставка, ЕК реши, че нейното преместване в СБ не представлява конфликт на интереси. Решението остава поверително, уточнява „Политико”.

Официално основание за решението е това, че Георгиева преминава на работа не в частната, а в обществената сфера.

В изявление на страницата си във „Фейсбук” Георгиева отхвърля твърденията на изданието. Тя подчерта, че комисионните на Световната банка се вместват в максимума от 7%, наложен от Европейската комисия.

„Детайлите около споразумението са договорени от службите на Комисията без моето пряко участие”, добавя тя.

Използвани са материали на Politico.com и БТА