Политици и световни лидери изказаха съболезнования по повод кончината на кралица Елизабет II. Монархът почина на 96-годишна възраст.

"В свят, изпълнен с непрестанни промени, кралица Елизабет II представляваше стабилност и източник на комфорт и гордост за поколения британци. В годините напред се надяваме да продължим близкото приятелство с крал Чарлз III и кралицата-консорт", се посочва в съобщение на президента на САЩ Джо Байдън, публикувано от Белия дом.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо коментира, че Елизабет II е имало постоянно присъствие в живота в Канада, а нейната служба ще остане важна част от историята.

Бившият американски президент Бил Клинтън обяви, че управлението на кралицата е било вдъхновяващо.

„Винаги ще бъдем благодарни за добротата ѝ през годините, включително и по време на посещенията в Бъкингамския дворец  през 1995 година и 2000 година“, допълва Клинтън.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че покойната британска кралица успяваше винаги да покаже важността на трайните ценности в съвременния свят чрез своята отдаденост в работата.

Президентът на Франция Еманюел Макрон коментира, че Елизабет II е представлявала националното единство на Великобритания през последните 70 години.

Новоназначеният премиер на Великобритания Лиз Тръс обяви, че всички са съкрушени от новината, която представлява шок за нацията и останалия свят.

В свое писмо генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че Елизабет II е била пример за себеотдаденост.

"С Мишел Обама сме благодарни, че сме свидетели на лидерството на Елизабет II. Мислите ни са с нейното семейство и Обединеното кралство в този труден момент", написа бившият президент на САЩ Барак Обама.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в социалните мрежи, че кралица Елизабет II е била модел за подражание и вдъхновение за милиони, включително в Германия.

Руският президент Владимир Путин също поднесе съболезнованията си.

"Името на Нейно Величество е неразривно свързано с основните събития от най-новата история на Обединеното кралство. В продължение на много десетилетия Елизабет II е обичана и уважавана от своите поданици, както и на световната сцена. Пожелавам ви смелост и твърдост пред лицето на тази тежка, непоправима загуба", се казва в съобщението, което беше публикувано в канала "Tелеграм" на Кремъл.