Либийска държавна петролна компания съобщи, че е принудена да затвори добива от петролно находище на фона на политическата безизходица, която заплашва да доведе до възобновяване на въоръжения конфликт в северноафриканската страна, предаде Асошиейтед прес.

Държавната компания „Нешънъл ойл корпорейшън“ каза, че вчера група хора са влезли в находището „Ал-Фил“ в южната част на страната и са спрели работата му. Не се съобщава за колко души става въпрос и дали те са били въоръжени. 

Междувременно племенни лидери от южния регион на страната съобщиха във видеообръщение за затварянето на „Ал-Фил“ и поискаха отстраняването на ръководителя на петролната компания Мустафа Санала. Те настояха и за справедливо разпределяне на приходите от петрол в трите основни региона на Либия.  Освен това те призоваха премиера Абдел Хамид Дбейба да предаде властта на назначеното от парламента правителство на съперника му Фатхи Башага.

Националната петролна корпорация е предприела юридически действия, които позволяват на компанията да се освободи от договорните си задължения заради извънредни обстоятелства.

Все още не е ясно колко барела ще загуби Либия заради затварянето на находището „Ал-Фил“. Производството на петрол в страната възлиза на около 1,2 милиарда барела на ден. Понастоящем световните пазари са разтърсени от руската инвазия в Украйна, заради която цените на суровия петрол се повишиха до над 106 долара на барел, отбеляза Асошиейтед прес.

Башага беше избран за премиер през февруари от Камарата на представителите, която е базирана в Тобрук. Дбейба, който се намира в столицата Триполи, отказа да отстъпи поста и заяви, че ще предаде властта само на избрано от гражданите правителство.

През последните два месеца разделенията между либийските фракции се задълбочиха, като започна мобилизация на милициите, най-вече в западната част на страната. Това засили страховете от възобновяване на боевете, след като ситуацията в Либия беше сравнително спокойна в продължение на повече от година и половина.