Германия е в политическа криза, след като преговорите за съставяне на управляваща коалиция се провалиха. Засега най-вероятният изход от кризата са нови избори на пролет.

След четири седмици интензивни разговори между четирите партии с най-добър изборен резултат за съставяне на коалиционен кабинет, либералите се отказаха да преговарят и с това опитите да има правителство на консерватори, либерали и „зелени” пропадна.

Според източници от преговорите четирите партии са били на път да постигнат споразумение, когато са били изненадани от внезапното решение на лидера на либералите Кристиан Линднер да прекрати разговорите. Засега той отказва да посочи конкретната причина за отказа си.

По думите му партиите не споделяли „единна идеология за модернизацията на нашата страна” и лидерите не могли да изградят доверие помежду си.

Ангела Меркел обяви, че предпочита нови избори пред това да води правителство на малцинството. Тя няма намерение да се оттегля от лидерския си пост в партията и призова останалите лидери да преосмислят позициите си.

За първи път в новата си история германските партии не съумяха да постигнат компромис. До съставянето на ново правителство ще управлява досегашният канцлер Ангела Меркел.

Тя обсъди ситуацията с президента Франк-Валтер Щайнмайер, който вероятно ще направи последен опит да убеди ГСДП за нова "голяма коалиция". Ако Меркел не успее да състави коалиция със социалдемократите (които още в изборната нощ отхвърлиха подобен вариант) и откаже да управлява с кабинет на малцинството (което тя вече декларира), то парламентът ще бъде разпуснат.

Нови избори тогава ще има на 22 април.