Фармацевтичната компания GSK призна, че един от нейните служители е направил грешка, в резултат на която във водите на река Лан в централната част на Белгия са попаднали 45 литра вода, замърсена с полиомиелит, пише белгийският вестник La Libre, цитиран от Франс прес.

Според изданието, инцидентът е станал във вторник край селището Риксансар. В събота говорителят на компанията Паскал Лизан призна, че е имало изтичане в резултат на грешка.

"Обикновено очистването се извършва автоматично, но този път това е направено ръчно и един от нашите служители е допуснал грешка", обясни той.

Компанията е предприела необходимите законови процедури и е информирала местните власти за инцидента. "Бяха направени редица анализи, за да се установи концентрацията на вируса във водата и да се определи потенциалния риск и последствията", каза говорителят.

Както се посочва в публикацията, рискът от зараза с полиомиелит на местното население е малък, но властите са взели предпазни мерки и препоръчват че жителите на региона да избягват досег с водата. Започнало е разследване на инцидента.

Полиомиелитът е остро вирусно заболяване, характеризиращо се с увреждане на нервната система, което води до парализа, както и възпалителни промени в чревната лигавица и носоглътката.