Сред освободените 200 работници, държани като роби във ферма за цветя в Корнуол, има такива с българско гражданство, съобщиха от местната полиция за bTV.

От фермата обаче отричат тази информация. По думите им работниците са само латвийци и румънци.

От българското посолство в Лондон все още проверяват дали действително има замесени наши сънародници. „Все още нямаме отговор на поставените въпроси”, заяви за bTV Константин Димитров, посланик на България във Великобритания.

По-рано през деня полицията освободи тримата мъже, които бяха арестувани при обиска на фермата. Започнало е разследване дали наистина има доказателства за „модерно робство” срещу работници от Източна Европа.

В защита на работодателите недоволстват други работници от фермата. В интервю за „Корнуоллайф” те отричат да са били експлоатирани.

Разследването започна след като 14 работници от фермата в района на Корнуол подават сигнал, че работят и живеят при изключително тежки условия. Работниците са от Литва и Румъния.

Работниците са настанени в приемен център. Останалите са във фермата и не искат да я напуснат.

Собственикът на фермата заяви за bTV, че останалите продължават работата си на полето.

Агенцията по заетостта е един от посредниците, чрез които хората могат да заминат легално да работят зад граница. Обявите и работодателите са проверени, а ако възникне проблем агенцията се намесва.

Има и фирми, които извършват посредническа услуга. За да са легални трябва да присъстват в списък, който всеки може да погледне на сайта на агенцията по заетостта.

Посредническите услуги са безплатни за търсещите работа.

Българите, за които се предполага, че са работили в разследваната ферма в Англия, не е ясно как са попаднали там. Агенцията не е изпращала работници.

Екип на bTV се свърза с голяма част от фирмата посредници – те също не са изпращали работници.