Турската полиция е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите по случай Деня на труда в квартал „Бешикташ” в Истанбул, предаде кореспондент на АФП.

Полицията разпръснала протестиращите в близост до бреговете на Босфора, след като те се опитали да стигнат до площад „Таксим” в центъра на Истанбул. Органите на реда използвали водни оръдия и сълзотворен газ.

Снимка: EPA

Стотици демонстранти, сред които членове на основната опозиционна Народна-републиканска партия, се събраха тази сутрин на площада „Бешикташ”.

Полицията използва сила, за да разгони и 30 членове на Комунистическата партия, които се опитваха да пробият барикадите на площад „Таксим”. Преди това силите на реда арестуваха две жени, които са се опитали да поставят плакати в района на площада.

Снимка: EPA

Турските власти и тази година забраниха на синдикатите да организират честване на 1 май в центъра на Истанбул. Въпреки това опозиционните политически сили и някои профсъюзи обявиха, че са решени да организират демонстрации в съседния квартал „Бешикташ”.

Стотици участници в демонстрации по повод Международния ден на труда в Истанбул бяха задържани от полицията. Броят на арестуваните до 14 ч. днес е 136 души, сред които и жени, уточни директорът на полицията Селями Алтънок, цитиран от информационните агенции в Турция.

Снимка: EPA

„Нямаме особено напрежение, има отделни групи, които се събират на различни места и се стремим да ограничаваме неприятностите за обществения ред. Надяваме се да няма нито един демонстрант с окървавен нос и денят да премине без инциденти”, казва пред журналисти полицейският шеф, лично инспектирал ситуацията на знаковия площад „Таксим” в мегаполиса.

Нова група от шестима демонстранти обаче е арестувана при опит да проникне през полицейската блокада на „Таксим”, сред задържаните са и 2 жени. При претърсването в чантите им са открити коктейли „Молотов”, след което са проснати на земята, закопчани с белезници и откарани в дирекцията на полицията.