Шокиращи кадри се появиха в интернет пространството – белгийски полицаи отправят нацистки поздрав, докато бият затворник от словашки произход. На кадрите се вижда още как униформените се подиграват с мъжа, който лежи на земята в килия. 

„Би Би Си“ припомнят, че арестантът се казва Йозеф Чованец и е починал. Той е бил задържан през 2018 г. на летището в белгийския град Шарлероа заради всяване на смут по време на полет.

Вторият по ранг полицейски началник в Белгия подаде оставка заради скандалния запис.

Официалната версия за смъртта му тогава е, че той си е удрял главата си в стената, докато не е получил кръвоизлив, а полицаите влизат в килията му, за да го спрат.

Чованец е откаран в болница, но изпада в кома, ден по-късно и умира. Кадрите от килията, обаче, показват друга версия. На тях се вижда как група от полицаи се смеят, докато арестантът е свален на земята, в същото време жена в униформа влиза и отправя нацистки поздрав, а друг служител на реда – снима, седейки върху гърдите на арестанта. Цялата ситуация се развива в продължение на 16 минути.

Жената на Чованец иска случаят да бъде разследван. По думите ѝ нейният съпруг често е пътувал до Белгия по работа и не си обяснява поведението на полицаите. Тя допълва, че аутопсията е показала, че мъжът ѝ не е бил под влиянието на опиати.

„Видно е, че съпругът ми не се е чувствал добре, но полицаите са го игнорирали през цялата нощ. Когато са забелязали кръвта е трябвало да му окажат първа помощ, вместо това – те сядат върху него и той не е можел да диша“, обясни съпругата на Чованец.

Инцидентът се сравнява с този на американеца Джордж Флойд, който заради прекомерна употреба на сила при арест се задуши и почина. Смъртта му предизвика вълна от протести в цял свят срещу полицейското насилие и дискриминацията.