Мащабна полицейска акция в Германия. Разследват се десетки чужденци, уредени на работа в кланици с подправени документи.

В ранните часове на деня 800 служители на реда са претърсили повече от 60 адреса в пет федерални провинции. Разследват се две отделни фирми посредници. Обвиненията са, че с фалшиви документи са осигурили работа на поне 82-ма чужденци.

Месопреработването е сектор, в който работят много от нашите сънародници. Българските дипломати в Германия, обаче нямат информация някои от тях да са засегнати при полицейските акции.

От полицията уточниха, че са били фалшифицирани паспорtи и лични карти, за да могат работнците да влязат в Германия като граждани на Европейския съюз. Конфискувани са активи на стойност от милион и половина евро.

По време на днешната акция са открити над 20 души, за които се подозира, че са наети незаконно чрез фалшифицирани документи или записани като "фиктивни студенти". След приключване на полицейските мерки, тези работници ще бъдат предадени на отговорните имиграционни власти, за да  бъде прекратен незаконния им престой.

Темата за лошите условия на труд и живот на заетите в кланиците избухна с нова сила това лято, когато най-голямото месопреработвателно предприятие в Германия се превърна в инкубатор на COVID-19. Сред заболелите и поставените под карантина бяха и българи.