Мистериозни случаи на "Маймунска шарка" при млади мъже са регистрирани в Европа, а от днес и в Съединените щати. На Стария континент са потвърдени заболели на Острова, в Испания, в Португалия и вече в Италия.

Европейският център по контрол на заразните болести отбелязва, че засега заболяването се среща само при мъже практикуващи секс с други мъже.

Заболяването при хора е идентифицирано за първи път през 1970 г. в Демократична република Конго при 9-годишно момче. Оттогава за заразяване е съобщавано в 11 африкански страни.

Спорадичните случаи на заразени в Европа са били сред хора, които са пътували скоро до Африка. Въпреки че липсва официална информация за регистрираните случаи сега, е ясно, че те са предимно сред мъже, които не са пътували скоро в чужбина, което кара специалистите да търсят друга причина за разпространението на заразата. 

Това обаче е проблем като цяло, дори в страните, където тя е обичайна. Миналата година е имало повече от 6000 съобщени случая в Конго и около 3000 случая в Нигерия. 

„Маймунската шарка“ е роднина на едра шарка - заболяване, което е ликвидирано през 1980 г., но е по-малко предавано, причинява по-леки симптоми и е по-малко смъртоносно.

Симптомите обикновено започват с комбинация от треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, втрисане, изтощение и подути лимфни възли. След треска основната характеристика на „маймунската шарка“ е много неприятен обрив, който има тенденция да се развие един до три дни по-късно. Често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото.

Маймунската шарка няма специфично лечение или ваксина, но се смята, че ваксините, прилагани срещу едра шарка, имат кръстосана защита и срещу тази зараза, защото двата вируса генетично са много сходни.

Здравните власти във Великобритания смятат, че рискът за обществото остава много малък и не очакват случаите да надхвърлят 100 за цялата страна. Но властите разполагат с достатъчно ваксини, за да посрещнат евентуалното разрастване на заразата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!