Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски поиска постоянен арест за ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева, информира БГНЕС.

Според Йовевски, има достатъчно данни, че Янева е злоупотребила със служебна власт при аферата „Рекет”, който се отнася за изнудване на обвиняем в Специализираната прокуратура. Няма данни, че политици са замесени в тази афера, заяви Йовевски и уточни, че при обиска е иззет и компютъра на Янева.

Главният прокурор на западната ни съседка допълни, че Катица Янева е влияела върху освобождаването и връщането на паспорта на обвиняемия, а след това е предложила смекчаващи обстоятелства на обвиняемия по делото „Империя“ и превръщането му в свидетел.

Днес спецполицаи арестуваха Янева. Преди това полицаите извършиха обиск на дома на Катица Янева в скопския квартал „Козле”. Разследващите извършват претърсвания и в офисите на Янева. Вчера тя даде и първите си показания по аферата „Рекет”.

В средата на месец юли стана ясно, че македонският олигарх Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски – Боки 13 и Зоран Милевски – Зоки Кичеец.

Те са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в разпространени аудио записи твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева.

Йордан Орце Камчев беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха тази идея.