Корупционен скандал тресе Северна Македония. Видео и аудио записи показват как един от най-богатите бизнесмени в страната е изнудван да плати 1 милион долара, за да бъде освободен от домашен арест.

В записите се замесва и името на България. Записите са разпространени от италианското издание – „Ла верита”. За герои в тях са посочени двама бизнесмени - Зоран Милески и Боян Йовановски, които изнудват за милион евро един от най-богатите северномакедонци Йордан Камчев.

Срещу тази сума Камчев трябвало да се отърве от обвинението за пране на пари. А подкупът бил предназначен за ръководителят на спецпрокуратурата Катица Янева.

Боян Йовановски: В понеделник ще те освободят

Йордан Камчев: Добре

Боян Йовановски: Вторник най-късно. Върховният съд ще те освободи         

Боян Йовановски или Боки 13, както е известен в Северна Македония е шоумен и собственик на телевизия. Доскорошен обитател на близкия приятелски кръг на властта. В друг разговор се хвали, че е близък с премиера Зоран Заев. А изнудвания Камчев, отговаря:

Снимка: bTV

Йордан Камчев: Не мисля, че даже З.З. ще ми направи някакви проблеми.

Боян Йовановски: Говорих с него в понеделник.

Йордан Камчев: Говорил си с него в понеделник?

Боян Йовановски: Мхм.

Камчев: Няма да прави проблеми, така мисля.

Йовановки: Не

Снимка: bTV

В разговорите се замесва и България:

Българите да не се месят.

Това казва Камчев на Йовановски. От записа не става ясно в какъв контекст е разговорът за българите. Редакторът в телевизия „Вести 24”, Сеад Ризванович дава предположение, но подчертава, че то е все още неофициално и работна версия.

Снимка: bTV

„Предполага се, че в целия скандал е замесена и чуждестранна служба. Тази служба е помагала да се снима всичко това, участвала е в операцията и неофициално се говори, че тази служба е от България”, заяви Сеад Ризванович, редактор, ТВ "Вести 24".

Снимка: bTV

Официалната позиция на България на този етап остава пасивна:

"Въпросът касае текущо разследване, което е в ход в Република Северна Македония. България не би могла да коментира и реагира, това би било намеса във вътрешните работи на суверена държава."

Преди време Йордан Орце Камчев беше предложен за почетен консул на България в Македония, но Скопие не се съгласи с номинацията.