Ново „предизвикателство” обикаля социалните мрежи по света. Над 4 милиона гледания събра видеото „Джейуолкинг чалъндж” (Jaywalking Challenge) във „Фейсбук”, като коментарите надхвърлят 30 000.

На кадрите се вижда младеж, който със странна походка ритмично минава през магазини и други обществени места с разперени в страни ръце - като механична играчка. Всичко това - пред слисаните погледи на минувачите.

Макар и да изглежда нелепо, това всъщност изисква добро усещане за ритъм и координация между ръце и крака. Не е изненада и че повечето успешни изпълнения на танцовото предизвикателство идват от каналите на младежи, които се занимават с брейк, паркур и модерни танци.

Всъщност, какво означава jaywalking? В САЩ така се нарича нерегламентираното пресичане на улици и булеварди от страна на разсеяни пешеходци. Думата е измислена в Ню Йорк в началото на века - местните я използвали по адрес на туристите (jays), които, впечатлени от мащаба на града и високите му сгради, не обръщали внимание на това как са напуснали тротоара и са се оказали насред трафика.

Сред коментарите на новото танцово предизвикателство има както положителните, така и доста критични.

Един от тях е: "Мразя това поколение”, друг потребител напомня, че през 1949 година се е говорело за изобретяване на летяща кола: „Днес обаче се случва това…”

А един от най-харесваните коментари с почти 600 лайка е: "Именно поради тази причина извънземните не искат да ни посетят".

Други се чудят как да повторят предизвикателството, но има и хора, които признават, че са твърде стари за това.

Има и такива, които искат да пробват походката, но не успяват: „Няма как да стане предизвикателство, никой не може да го направи”, коментират желаещи да ходят "странно".

Подобни видеа, които хората в социалните мрежи искат да повторят, не са рядкост.

Едно от най-известните предизвикателства напоследък е триъгълният танц, който е значително по–лесен - представлява скачане напред, назад и встрани.

А миналото лято интернет беше буквално „залят” от видеа с опити за танцуване до движеща се кола, а още по-популярни бяха случаите, в които хората не успяваха да изпълнят предизвикателството и падаха по време на снимките. Те дори породиха съмнение дали то не е опасно.

Манията започна от песента "In My Feelings" на канадския рапър Дрейк.

Така че ако решите да се включвате в това или в новото предизвикателство, ви съветваме да предвидите всички рискове.