Комисията за риболов на Големите езера в САЩ ще изпрати кръвосмучеща риба във Великобритания като подарък по повод коронацията на крал Чарлз III. 

Миногите са инвазивен вид в САЩ и Канада и се водят като риба-вредител, но в Англия те са изчезнали. Те са унищожили множество видове в Големите езера в Северна Америка (Горно езеро, Ери, Хюрън, Мичигън и Онтарио). Миногите са достигнали до Северна Америка с кораби.

Кръвосмучеща риба
Снимка: iStock

Подаряването на този вид риба в Англия датира от векове и вече се е превърнала в традиция за почитане на кралско събитие. Рибата се изпраща под формата на пай. За коронацията на краля рибата ще бъде доставена замразена. Подобен подарък е имало за 50-ата и 60-ата годишнина от управлението на кралица Елизабет II.  

Миногата е паразитна риба с уста, приличаща на вендуза и с остри зъби. Тя използва грапавия си език, за да откъсне месото на рибата, а след това се храни с кръвта и телесните ѝ течности. Една минога може да убие около 40 килограма риба всяка година. 

“Последният път, когато доставихме от този вид риба бе през 2015 г., когато кралица Елизабет II бе обявена за най-дълго управлявалия монарх в историята на Великобритания”, каза Марк Гаден, заместник-изпълнителен секретар на Комисията по риболова пред "USA Today".  

Около 25 милиона долара всяка година се отпускат от САЩ и Канада на Комисията по риболова, за да се поддържа биоразнообразието и контрола над рибата минога.