Близо половината британци смятат, че Великобритания се е променила към по-лошо през 60-те години царуване на кралица Елизабет Втора. Повечето обаче са на мнение, че тържествата по повод юбилея ще се отразят добре на бизнеса и репутацията на страната, показват резултатите от социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Огромни тълпи се очакват на празненствата по случай диамантения юбилей на 86-годишната кралица идната седмица, който ще бъде отбелязан с концерт в Бъкингамския дворец, процесия в Лондон и парад на флотилия от 1000 кораба по река Темза.

Според проучването на КомРес по поръчка на Ай Ти Ви Нюз, 47 на сто от анкетираните смятат, че страната им се е променила към по-лошо.

През царуването на Елизабет Втора огромната някога Британска империя се разпадна, а мнозина британци в момента чувстват натиска от сериозните бюджетни съкращения за намаляване на дефицита.

Същевременно 80 на сто от анкетираните казват, че празненствата по случай юбилея ще допринесат за репутацията на Великобритания като страна със собствен характер, а според 65 на сто събитието ще се отрази добре върху икономиката. Само 14 на сто са против монархията.

Въпреки преклонната й възраст мнозина коментатори смятат, че Елизабет остава важен символ на стабилността и че в днешните трудни времена е придобила допълнителна тежест.

Сватбата на принц Уилям, внука на Елизабет Втора, с Кейт Мидълтън миналата година увеличи популярността на монархията, отбелязват наблюдателите. Социологическата агенция КомРес е анкетирала 2056 британски граждани в периода 25-28 май.