Поредни негативни рекорди в Европа: Великобритания става първата държава на Стария континент с над 50 000 смъртни случая.

Негативен праг беше достигнат и в Италия. В страната вече има 1 милион положителни проби.

Франция изпревари Русия като страната с най-много случаи на континента – около 2 милиона заразени.

В самата Русия случаите отново растат, засегнати са най-бедните райони. От там идва информация, че заболели спят по пейки и в коридорите на болниците.

Продължителността и ужасяващите размери на пандемията вече предизвикват душевни травми у хората, констатират специалистите.

Съпругът на 76-годишната пенсионирана медицинска сестра Дери Робъртс е една от жертвите на коронавируса. Двамата са били заедно 49 години.

"Успях да вляза и да се сбогувам с него. Ако нямах възможност да го направя, не знам в какво състояние щях да бъда", признава тя. 

А други пазят мъчителен спомен месеци, след като са прекарали болестта. 

Редица страни налагат още ограничения в опит да забавят разпространението на заразата. Турция забранява от днес пушенето на открито, в това число улици, паркове, площади, градинки и спортни площадки. Причината е, че пушачите свалят маските от лицата си, докато пушат, застрашавайки своето и общественото здраве.

А Швеция забрани продажбата на алкохол в барове, ресторанти и нощни клубове след 22 ч. Мярката се въвежда от 20 ноември и ще важи до края на февруари. 

Отвъд Океана – Ню Йорк въвежда нови мерки. Барове, ресторанти и фитнес зали затварят в 22 ч., разрешени са събирания до 10 души.