Бившият британски премиер Маргарет Тачър, първата жена министър-председател в историята на Великобритания, е починала тази сутрин от удар, съобщава кореспондент на btvnews в Лондон, като се позовава на официално съобщение на прессекретаря й лорд Бел.

Баронеса Тачър е починала на 87-годишна възраст от удар тази сутрин, уточнява говорителят като цитира информация на семейството на емблематичния британски политик.

„С голяма тъга Марк и Карол Тачър обявиха, че майка им баронеса Тачър е починала мирно след получен удар тази сутрин”, цитира „Скай Нюз” изявлението на говорителя.

Бъкингамският дворец разпространи изявление от името на британската кралица Елизабет ІІ, в което монархът изразява "дълбоката си скръб" от новината за кончината на Маргарет Тачър.

Маргарет Тачър е премиер на Великобритания в периода 1979-1990 г., от Консервативната партия и е първата жена заемала поста.

Баронеса Тачър, родена Маргарет Робъртс, влиза в политиката през 1959 г. като депутат от северен Лондон и се оттегля през 1992 г., припомня Би Би Си.

Тя става лидер на консерваторите през 1975 г. и печели парламентарните избори на Острова през 1979 г., 1983 г. и 1987 г.

Тя е и премиер на Великобритания по време на войната с Аржентина за Фолклендските острови през 1982 г.

Прозвището си „Желязната лейди” Маргарет Тачър получава от съветската пропаганда в края на 1970-те години. Самата Тачър запазва израза и той се превръща в емблематичен за нея и нейното управление.

Последните години от живота си Маргарет Тачър страда от  деменция и се появява изключително рядко в публичното пространство.

Погребението на Маргарет Тачър ще се състои в катедралата Св. Пол в Лондон, уточни по-късно говорител на правителството, цитиран от АФП.

В съобщението се подчертава, че погребалната церемония ще е официална с военни почести, след което ще бъде последвана от кремация. Датата все още не обявена.