Американският телевизионен водещ и икона на токшоуто Фил Донахю почина на 88-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Новината потвърди семейството му пред американските медии.

Снимка: Getty Images

„Донахю почина в неделя вечерта у дома, заобиколен от семейството си, включително 44-годишната си съпруга Марло Томас, сестра си, децата си, внуците си и любимия си голдън ретривър Чарли“, се казва в изявлението на семейството до Си Ен Ен.

Фил Донахю, който е създател и водещ на „Шоуто на Фил Донахю“, е известен като „краля на дневните разговори“ в Съединените щати. Между 1967 г. и 1996 г. той води повече от 6000 издания на своето легендарно токшоу.

Донахю е смятан за пионер в дневното телевизионно предаване. Шоуто му е първото, което включва много елементи, познати на зрителите днес, включително участие на публиката в студиото.

Снимка: Getty Images

В дългогодишната си кариера той интервюира известни личности, сред които Нелсън Мандела, Мохамед Али, Сами Дейвис младши, сър Елтън Джон, Упи Голдбърг, Робин Уилямс, Доли Партън и Майкъл Джей Фокс.

Снимка: Getty Images

Филип Джон Донахю е роден на 21 декември 1935 г. в Кливланд, Охайо. Той започва медийната си кариера в края на 50-те години в радиото и телевизията, а през 1967 г. стартира едноименното си токшоу.

Снимка: Getty Images

През 1974 г. предаването се премества от Охайо в Чикаго и променя името си на просто „Донахю“. Скоро след това токшоуто навлиза в своя ритъм, след като водещият започва да включва аудиторията в студиото, като ѝ задава въпроси.

 

 

 

През последното си десетилетие предаването се излъчва от Ню Йорк. Последният епизод е излъчен през септември 1996 г.

Снимка: Getty Images

На Донахю се приписва заслугата да промени облика на дневната телевизия и да оспори предположенията за това какво женската аудитория иска от токшоутата.

Предаването си спечелва репутацията на форум за горещи теми по онова време, като например правата на жените.

Снимка: Getty Images

Новината за кончината му беше посрещната с изненада и скръб от мнозина, включително от колежката му, водеща на токшоу Опра Уинфри, която отдаде почит на Донахю в социалните мрежи.

„Нямаше да има шоу на Опра без Фил Донахю, който пръв доказа, че дневните разговори и жените, които ги гледат, трябва да се приемат сериозно. Той беше пионер. Радвам се, че успях да му благодаря за това. Почивай в мир, Фил“, написа Уинфри.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Oprah (@oprah)

Още през 2002 година Опра Уинфри подчертава приноса на Фил Донахю.

 

 „Той беше първият, който призна, че жените се интересуват от нещо повече от съвети за спирала и рецепти за торти - че сме интелигентни, загрижени сме за света около нас и искаме възможно най-добрия живот за себе си“, пише водещата в септемврийския брой на O, the Oprah Magazine.

Снимка: Getty Images

Самият Донахю е казвал: „Честно казано, вярвам, че сме говорили по-внимателно, по-честно и по-често по повече въпроси, които вълнуват жените, отколкото всяко друго предаване.“

Снимка: Getty Images

През кариерата си той печели 20 награди „Еми“, 10 от които са за изключителен водещ и 10 за самото токшоу.

Снимка: Getty Images

По-рано тази година президентът Джо Байдън му връчи Медала на свободата – най-високото гражданско отличие в САЩ.