Бившият германски канцлер Хелмут Кол е починал, предаде "Ройтерс", като се позова на в."Билд".

87-годишният легендарен политик беше начело на ФРГ при обединението й с Германската демократична република и имаше водеща роля за появата на еврото в сегашния му вид.

Харизматичен, но и често излизащ извън рамките на официалния тон, той е най-дълго управлявалият германски канцлер - от 1982 г. до 1998 г., а освен това беше начело на християндемократите от 1973 г. "Най-великият политически лидер през втората половина на XX век" - така го определиха американските президенти Джордж Буш-старши и Бил Клинтън.

Заедно с тогавашния френски държавен глава, Хелмут Кол направи много за постигането на Договора от Маастрихт, "родил" съвременния Европейски съюз.

"Смъртта на Хелмут ме наранява дълбоко. Менторът ми, приятелят ми, същината на Европа... той ще ни липсва много", написа в "Инстаграм" председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

 

RIP Helmut Kohl "Helmut's death hurts me deeply. My mentor, my friend, the very essence of Europe, he will be greatly, greatly missed" President Jean-Claude Juncker

Публикация, споделена от European Commission (@europeancommission) на

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел – Щефен Зайберт, отдаде почит на ексканцлера Хелмут Кол, като го нарече велик германец и велик европеец, предаде Франс прес.

"Дълбока скръб за един велик германец и велик европеец", написа той в Туитър по повод кончината на Кол.

Хелмут Кол беше точният човек в точния момент, когато ветровете на промяната задухаха над Източна Европа през 80-те, каза тази вечер в Рим канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

Според нея с умелите си държавнически действия той е спечелил доверието на германските съседи и е осигурил мирно обединение.

Кол беше шанс за всички нас, германците, добави Меркел, която е израснала в бившата ГДР (комунистическа Източна Германия) и подчерта, че собственият й живот се е променил радикално благодарение на Кол, за което тя дълбоко му е благодарна, предаде Франс прес.

"Хелмут Кол бе един от най-великите политици на Европа и на целия свободен свят“, написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон. Припомняйки, че той бе "бащата" на съвременна обединена Германия, Макрон го оценява и като политикът, дал значителен принос за укрепването на френско-германската дружба. С неговата кончина загубихме голям радетел на Европейския съюз", написа Макрон.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-баща заяви, че тъгува за смъртта на бившия германски канцлер Хелмут Кол, определяйки го като приятел на свободата и един от най-големите лидери в следвоенна Европа, предаде ДПА.

Хелмут Кол изигра ключова роля за прекратяването на Студената война и обединението на Германия, гласи съболезнователната телеграма на Владимир Путин до германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел. „Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взема премерени решения дори в най-сложните ситуации", гласи телеграмата на руския президент.

Неговият живот обхваща няколко епохи от новата история на света - от края на Втората световна война (заклева се като 15-годишен боец в "Хитлерюгенд" на 20 април 1945 г., но така и не влиза в битка) през перипетиите на Студената война, изграждането и последвалото падане на Берлинската стена до проекта за Обединена Европа.

От 2008 г. насам Кол беше прикован за инвалидния стол след падане. През последните години здравословното му състояние беше нестабилно и заради това публичните му изяви бяха изключително редки.