Гръцкият фоторепортер Янис Бехракис, носител на наградата „Пулицър”, е починал на 58-годишна възраст вчера, предаде днес Асошиейтед прес.

Смъртта му бе потвърдена от неговия работодател – агенция Ройтерс, за която Бехракис работеше от 1987 г. Фотожурналистът страдаше от рак.

Бехракис е роден в Атина през 1960 г. Учи фотография в частно училище и работи в студио, преди да осъществи мечтата си да стане фотожурналист.

От началото на 1989 г. започва да отразява събития в Европа, Близкия изток, Азия и Африка, често в зони на конфликт.

През 2000 г. той попада на засада в Сиера Леоне, вероятно от бунтовници, от която едвам се измъква заедно с друг колега от Ройтерс – Марк Чисхолм. Техният колега Кърт Шорк, който е близък приятел на Бехракис, и операторът на Асошиейтед прес Мигел Гил Морено, са убити.

Бехракис е начело на екипа от фотографи на Ройтерс, който спечели наградата „Пулицър” през 2016 г. за отразяването на бежанската криза.

Една от снимките от този период – на сириец, който носи на ръце дъщеря си по време на буря и я целува, бе една от любимите му. Бехракис я бе поставил като фон на профила си в „Туитър”.

Неговите колеги не пестят похвали за работата му, както и за неговата готовност да даде съвет на конкуренцията.