На 88-годишна възраст почина френският актьор Жан-Пол Белмондо, съобщиха световните медии, позовавайки се на информация от неговия адвокат.

Една от най-известните му роли е във филма "Професионалистът".

Името му се свързва с френската нова вълна в киното от 60-те години на 20. в. Играе във филми на Ален Рене, Франсоа Трюфо и Жан-Люк Годар.

Жан-Пол Белмондо е един от символите на френското кино през XX век. Кариерата му се простира в рамките на шест десетилетия. Роден в Алжир в семейството на скулптор от италиански произход, първоначално той се изявява под прожекторите… но на боксовия ринг. Дебютът му е през май 1949 г. в Париж, като следват няколко поредни победи с нокаут.

„Спрях, когато лицето в огледалото започна да се променя“, разказват Белмондо по-късно. Постепенно развива интерес към театъра и актьорското майсторство.

Оказва се толкова талантлив, че не получава най-голямата награда на висшето си училище само защото избира да участва в скеч, който пародира администрацията на вуза.

Първите му роли в театъра са през 1953 г., а първият филм – през 1956 г. До края на 50-те персонажите му не са основни, но всичко се променя през 1960 г. с „До последен дъх“ на Годар, който го изпраща в авангарда на френската Нова вълна.

Голям комерсиален успях има „Човекът от Рио“. Заедно с Ален Делон правят „Борсалино“ през 1970 г. Белмондо в тези години играе авантюристични образи с много каскади, които най-често изпълнява сам. По-късно го виждаме в ролята на по-комплексни персонажи, които отразяват възрастта му.

Снимка: Getty Images

В последните десетилетия се концентрира върху първата си актьорска любов – театъра. Духът на боеца остава жив у него и когато успява да се възстанови след тежък инсулт, който го парализира през 2001 г. Белмондо ни оставя над 80 филмови и над 40 театрални роли.