На 81 години снощи почина сенаторът републиканец Джон Маккейн, бивш военнопленник във Виетнам и кандидат за президент на САЩ през 2008 г. Това съобщи неговата канцелария, цитирана от световните агенции.

Маккейн  се бореше с агресивна форма на мозъчен тумор, диагностицирана през юли 2017 г.р , но в петък семейството му съобщи, че той отказва по-нататъшно лечение.  

През 1967 г. самолетът на Джон Маккейн е свален над Северен Виетнам по време на мисия за бомбардировка. Той е ранен тежко и прекарва над пет години в плен. През 1982 г. е избран в Камарата на представителите, а през 1986 – Сената на САЩ. През 2000 г. не успява да спечели кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, но успява през 2008. Тогава се явява с подгласник Сара Пейлин, но беше победен от Барак Обама.

Джон Маккейн бе изтъкнат критик на президента Доналд Тръмп. Съгласно партийната дисциплина обаче той изрази подкрепа за Тръмп, след като той спечели републиканската номинация. През октомври 2016 г. оттегли подкрепата си след скандални разкрития за отношението на Тръмп към жените. След това Джон Маккейн редовно критикуваше настоящия президент на САЩ.