На 90 г. почини Даян Файнщайн – най-възрастният член на Сената на САЩ, която участва в него повече от три десетилетия. Тя е пионер за жените в американската политика, предаде Би Би Си.

Месеци наред тя се бореше с предпола гаеми проблеми с паметта и когнитивните си способности. През април Файнщайн  беше приета в болница след "малък инцидент“ в дома си.

Бившият кмет на Сан Франциско по-рано обяви, че планира да се пенсионира в края на следващата година, като устоя на нарастващите призиви да го направи по-рано.

В изявление, направено след като тя обяви плановете си за пенсиониране, президентът на САЩ Джо Байдън я опедели като „страстен защитник на гражданските свободи“ със „силен глас за политиките за национална сигурност, които пазят САЩ в безопасност, като същевременно уважават ценностите на страната“.

„Работил съм с повече американски сенатори от всеки друг. Мога честно да кажа, че Даян Файнщайн е една от най-добрите“, заяви Байдън,

По-рано тази година тя бе диагностицирана със заболяването херпес зостер, пое по-леки задължения след завръщането си и се придвижваше с помощта на инвалидна количка. Понякога Файнщайн показваше объркване по време на интервюта и по време на изслушвания в комисиите или при гласуване.