Почина космонавтът Алексей Леонов - първият човек, излязъл в Открития космос, командирът на първата съвместна космическа мисия на СССР и САЩ и два пъти герой на Съветския съюз.

Алексей Архипович почина в болницата "Бурденко" в Москва след дълго боледуване, оповести неговата помощничка Наталия Филимонова, цитирана от ТАСС и БТА. 

Снимка: EPA

Леонов е сред първите 20 летци, подбрани за полети в космоса. Той извършва два полета в космоса с обща продължителност 7 денонощия и 33 минути и първото в света излизане в Открития космос. 

Първият полет е на 18-19 март 1965 г., когато е втори пилот на кораба "Восход 2", а командир е Павел Беляев. На 18 март същата година Леонов излиза в Открития космос. "Чувствам се отлично, виждам облаци и море" са първите му думи там. 

Снимка: EPA

По време на втория полет от 15 до 21 юли 1975 г. като командир на екипажа участва в първото скачване на космически кораби на различни страни - "Союз 19" (Русия) и "Аполо 18" (САЩ).

Тогава в орбита се състоя срещата и историческото ръкостискане между членове на двата екипажа - Алексей Леонов, Валерий Кубасов и Ванс Бранд, Томас Стафорд, Доналд Слейтън.

Снимка: EPA

Алексей Леонов е два пъти Герой на Съветския съюз. Награден е с два ордена "Ленин" и ордена "Червена звезда".

НАСА прекъсна прякото предаване на излизането на астронавтите Андрю Морган и Кристина Кох в открития космос, за да съобщи за смъртта на космонавта.

"С излизането си в открития космос Алексей Леонов, който почина днес на 85-годишна възраст, откри нова ера в извънкорабната космическа дейност. Благодарение на него стана възможно поддържането на дейността на Международната космическа станция (МКС)", се казва в съболезнованията на НАСА, публикувани на страницата й в Туитър.

Алексей Архипович Леонов е роден на 30 май 1934 г. в село Листвянка, Кемеровска област.

Снимка: EPA

През 1955 г. завършва 10-ата Военна авиационна школа за първоначално обучение на летци в Кременчуг, Украйна, през 1957 г. - Чугуевското военно авиационно училище за летци в Украйна - днешния Харковски национален университет на Военновъздушните сили "Иван Кожедуб", а през 1968 г. - инженерния факултет на Военновъздушната инженерна академия "Н.Е. Жуковский".

През март 1960 г. е зачислен към отряда на космонавтите на Центъра за подготовка на космонавти на ВВС.