Гърция ще удължи с една седмица ограниченията за ресторантите и баровете, за да помогне за овладяването на разпространението на варианта „Омикрон“.

Страната отчита рекорд в постъпилите в болница пациенти.

Мерките включват затваряне на всички увеселителни заведения в полунощ, забрана за правостоящи клиенти и максимален брой от шестима души на една маса.

Половината от държавните служители трябва да работят от вкъщи. Задължително е носенето на маски с висока степен на защита или по две маски в супермаркетите и обществения транспорт.

Френският Сенат одобри по-строги ограничения за неваксинираните с цел да възпре петата вълна на COVID-19. Съгласно новите мерки скоро неваксинираните няма да могат да посещават ресторанти и културни центрове, нито да пътуват с влакове и самолети на далечни разстояния.

На този фон учители заплашват с протест заради въведените нови противоепидемични правила в училищата. В понеделник властите решиха, че учениците ще се изследват сами за коронавирус, вместо да си правят PCR тестове. Причината - растящият брой случаи прави здравните протоколи в учебните заведения прекалено тромави.

Новата политика обаче поражда недоверие в правителството, твърдят синдикатите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!