32 милиона души наблюдаваха на живо, а много повече в интернет пълното слънчево затъмнение. Минути след 21 часа снощи Луната напълно засенчи Слънцето. Природният феномен се наблюдава в Мексико, САЩ и Канада.

Сред наблюдаващите имаше и много българи. Сред тях и Ангел Ризов, който решава да замине за Америка, за да види природния феномен.

Снимка: bTV

„Тръгваме. 9:30 ч., Бостън, четири часа път ни чакат. Времето е чудесно и слънчево. Тук ще е само 93 процента затъмнението“, разказва Ризов, който е адвокат по професия, но пътешественик по дух. 

Оказва се обаче, че затъмнението е предизвикало голям интерес. И там, където е 100-процентово, има огромни задръствания.

„Застигна ни трафикът, всички искат да гледат слънчевото затъмнение. Бавно вървим – 150 км ще ги взимаме три часа според навигацията. Мисля, че ще успеем. 15 минути преди пълното затъмнение ще сме на място“, споделя Андрей Ризов.

Макар и на косъм, все пак групата стига навреме.

„Няма как да го предадем и няма как да го снимаме. Магическо е, от това по-красиво явление няма“, казва мъжът.

Снимка: bTV


Затъмнението продължава само две минути, но Андрей ще го помни цял живот.

Освен сънародника ни, милиони американци в 15 щата гледаха как слънчевият следобеден ден се превърна в пълен мрак за около 4 минути и след това отново стана ден.

Сред малките селища в Мисури, където можеше да се наблюдава рядкото явление, е Кейп Джерардо.

16-годишният Картър Уилсън пътува със семейството си от Джорджия, за да види за втори път слънчево затъмнение.

„Телескопът е с мен, защото исках да съм сигурен, че когато започне слънчевото затъмнение, аз ще знам с точност неговите фази и момента на пълното затъмнение“, казва Картър.

Следващото пълно затъмнение в Съединените щати ще бъде през 2044 г.

По темата работи и Теодора Трифонова.