Британската писателка и историчка Мерсия Макдермот, която даде гласност на делото на Левски по света, е починала на 95 г., съобщи бившият заместник-кмет на София по културата Тодор Чобанов на страницата си във "Фейсбук".

Тя бе наричана "приятелката на българите" и "по-българка от българите".

Мерсия Макдермот бе един от най-големите приятели на България. Тя е автор на първата пълна история на България на английски език. Макдермот написа и биографията на Васил Левски "Апостолът на свободата" както и биографията на Гоце Делчев "Свобода или смърт" и на трудове за Яне Сандански.

Последната си книга за България Мерсия Макдермот издаде през 2022 г. Тя се казва "Имало едно време в България".

Мерсия Макдермот бе чуждестранен член-кореспондент на БАН и доктор хонорис-кауза на Софийския университет.

"С тъга научих, че се е представила пред Бога Мерсия Макдермот - историк и учител, голям приятел на България и българите и автор на първата пълна история на България на английски език, биографии на Левски и Гоце Делчев, книги за Яне Сандански", написа той.

Мерсия Макдермот е родена на 7 април 1927 г. в Плимут, Великобритания. Баща ѝ - Джефри Палмър Адсхед е капитан хирург от Кралския военноморски флот, а майка ѝ - Олив Мей Орме е учителка. Поради работата на баща си във флота прекарва част от ранните си години в Китай, където се научава за говори и пише на мандарин.

През 1948 г. участва в международната младежка бригада на язовир „Копринка“. Там се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се венчава веднага след прибирането им в Англия. През 1952 г. се ражда дъщеря им Александра. Александра Макдермот е доктор по химия и преподавател по физико-химия в САЩ.

От 1957 до 1989 г. общественичката посещава или живее в България. В рамките на седем години с прекъсвания тя преподава в Английската гимназия в София. Тя води и курс по „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г.

Писателката е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високи държавни отличия на България – Орден на розата, орден „Кирил и Методий“ и орден „Мадарски конник“.