Европейският парламент реши да ограничи разхищението на найлонови торбички, предаде специалният пратеник на bTV в Страсбург Радослава Домусчиева.

До 2019 година всеки гражданин на Евросъюза трябва да използва годишно по 90 найлонови торбички. До 2025 година бройката ще падне до 40 на човек. В момента един европеец използва по 198 найлонови торбички.

Това са най-често срещаните и най-замърсяващи водните басейни и екосистеми отпадъци. В момента над 8 милиарда найлонови торбички в света са се превърнали в отпадъци. В Тихия океан дори вече има острови от найлонови торбички и пластмасови боклуци. В Европа използването им главоломно се увеличава затова ЕП прие мерките.

Един от вариантите за ограничаване на използването на торбички е до три години всички да станат платени според стандарта на населението, както е в Ирландия и Естония например. За Дания е нормално да струват 50 евро цента.

Още през 2010 година Столичният общински съвет реши торбичките да се продават, а не да се подаряват.
 
У нас найлоновите торбички се плащат много по-скъпо отколкото в европейските държави - за 25-30 стотинки. В Страсбург например една струва 3 цента или 6 стотинки.
 
Европaрламентът гласува днес и след октомври месец тази година всички нови автомобили задължително да бъдат оборудвани с устройството популярно като „и-кол”, което при катастрофа автоматично набира спешния телефон 112. Така се очаква да бъде снижен броят на жертвите при катастрофи. За старите автомобили това не е задължително, но у нас вече се продава такова устройство, което струва между 100 и 200 лева.

През следващите 18 месеца всички европейски държави трябва да приемат новите директиви.