Премиерът Пламен Орешарски поиска подкрепата на българските евродепутати за договарянето на по-добри условия за страната ни през следващия програмен период, съобщиха от правителствената информационна служба.

Той проведе среща с български депутати в Европейския парламент, за да ги запознае с приоритетите на новото правителство.

Орешарски информира евродепутатите за проведената днес среща с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и посочи, че в утрешните си разговори с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще постави акцент върху еврофондовете – тяхното ускорено усвояване до края на настоящия програмен период и подготовката за разговори с ЕК по споразумението за предстоящите седем години.

Протест посрещна Орешарски в Брюксел. В момента, в който премиерът слезе от автомобила си, беше посрещнат от викове "Оставка", "Мафия" и беше освиркан от десетките млади хора.

Той коментира пред евродепутатите приетия вчера от правителството план със стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на икономическата среда, социалното положение на гражданите и укрепването на държавността.

Така приключи първият ден от посещението. Утре е срещата на премиера с председателя на ЕК и ЕС.