На фона на продължаващите антиправителствени протести в България премиерът Пламен Орешарски пристигна на първата си официална визита в Брюксел.

Българският министър-председател се срещна с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, а утре му предстои и среща с председателя на Еврокомисията.

Пламен Орешарски пристигна на неофициално двудневно посещение в Брюксел където днес го очакваха по българско искане Генерлания секретар на НАТО, българските депутати социалисти в Европарламента, както и протестиращи граждани, които се събират пред представителството на България в ЕС.

В момента, в който премиерът слезе от автомобила си, беше посрещнат от викове "Оставка", "Мафия" и беше освиркан от десетките млади хора, които се събраха, за да изразят категоричната си позиция. Те издигнаха огромен лозунг: "Брюксел е с Орлов мост" и множество плакати, насочени директно към премиера.

Премиерът обясни на събралите се, че на втория ден от работата на правителството започнаха протестите. "Направихме няколко кадрови грешки, които веднага отстранихме", оправда се Орешарски. Думите му обаче бяха заглушени от силните викове на всички дошли пред представителството.

По примера на президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Марин Райков, така и Пламен Орешарски избра за дебют в чужбина европейската столица.

Първата му среща пак по примера на предшествениците му беше в щаб квартирата на НАТО с генералния секретар на Алианса, което бе оценено от атлантическите партньори на страната.

Размусен подчерта, че оценява българската ангажираност към НАТО. Пламен Орешарски, от своя страна, припомни, че страната ни е в икономическа криза и обеща, когато ситуацията се подобри, правителството да заработи за превъоръжаване на българската армия

Останалите ангажименти между България и НАТО бяха потвърдени. От централата на Алианса премиерът се придвижи до Европарламента за срещата с депутатите.

Евродепутатите от ГЕРБ бойкотираха срещата с премиера. На нея присъстваха едва седмина български евродепутати. Тази вечер премиерът ще се срещне и с българи, които живеят в белгийската столица и които подкрепят протестите у нас.