Ангела Меркел победи убедително на изборите в Германия, но в Бундесрепубликата емоциите са смесени. Партията на канцлера губи спрямо изборите през 2013 г. Според последните данни Християндемократическия съюз с партньорите им от Християнсоциалния съюз печелят над 32% от гласовете.

Големият конкурент на Меркел, Мартин Шулц получава около 20 на сто от вота. Популистката партия "Алтернатива за Германия" е трета политическа сила с около 13%, следват Либералите с 10 на сто, Зелените с 9,5% и Левите с 9%.

Меркел обаче бележи спад с около 8% спрямо предишните избори, партията на Шулц също отстъпва с 5 на сто. Най-много нови гласове печели "Алтернатива за Германия", която за първи път влиза в парламента. Последните може би щяха да се представят още по-добре при по-ранен вот, тъй като преди няколко месеца темата за имигрантите беше отслабила още по-сериозно позициите на управляващите.

Така или иначе, за първи път от Втората световна война насам, крайнодясна партия ще бъда част от германския парламент. Не само това, "Алтернатива за Германия" е втора сила на територията на бившата ГДР и първа в Саксония.

Именно там начело е лидерът Фрауке Петри, която днес заяви, че политическата сила се готви да е във властта след 4 години... след което напусна пресконференцията и обяви, че няма да е депутат.

„Успяхме! В германския парламент сме и ще променим тази държава”, значително по-ясен в радостта си беше през тази нощ съпартиецът й Александър Гауланд.

„Тази вечер завърши нашата обща работа с ХДС и ХСС в Голямата коалиция”, декларира Мартин Шулц.

Докато едни партийни централи ликуваха, в центъра на Берлин младежи протестираха срещу новата популистка партия в парламента.

В София германското посолство организира специално събитие за изборите. Представители и приятели на германската общност в България се събраха по покана на посланик Херберт Салбер да проследят заедно резултатите от вота.

След обявяването на първите изборни резултати посланикът коментира, че Германия и България ще продължат доброто си сътрудничество в рамките на Европейския съюз и НАТО, където сме партньори.

„Сигурен съм, че за нашите двустранни отношения, между Германия и България, нищо няма да се промени. Ще продължим доброто сътрудничество и много добрите отношения, които имаме и аз лично съм задължен и готов като нов немски посланик да допринеса за това”, подчерта дипломатът.

В същото време в ТВ интервю Ангела Меркел подчерта, че в Шенген и Еврозоната ще се влиза само след изпълнение на всички критерии. Нашата страна е обект на постоянни критики заради корупция и липсата на върховенство на закона.

Световните реакции

Лидери от целия свят поздравиха Ангела Меркел за изборната победа. Тя ще бъде канцлер на Германия за 4 път.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че очаква заедно с Меркел да продължат с решимост сътрудничеството, което е важно за цяла Европа.

Италианският премиер Мариано Рахой коментира, че силна Германия е важна за силна Европа.

Лидерът на френските националисти Марин Льо Пен пък поздрави новата партия в германския парламент "Алтернатива за Германия". Според Льо Пен резултът е "нов символ на възраждането на европейския народ".