Пилот получи забрана да лети, след като обезглави парашутист с крилото на самолета си. Той е осъден условно на 12 месеца затвор.

40-годишният Никола Гали е един от десетте парашутисти, които се намират на борда на самолета и един от двамата пътници, които скачат от него на височина от около 4300 метра над местност близо до Тулуза през юли 2018 г. Само 20 секунди по-късно се случва трагедията - Гали се сблъсква с едно от крилата на самолета, вследствие на което губи живота си.

Сега наказателният съд в Монтобан признава 64-годишния пилот Ален С. за виновен. Той е обвинен в убийство по непредпазливост, коментират местните медии.

Midi-Pyrénées - асоциацията, която управлява училището за парашутни скокове, в което работил Ален, трябва да плати 20 000 евро глоба.

Пилотът коментира пред съда, че инцидентът е „трагедията на живота му“. Той обвинява парашутиста, че се е отклонил от траекторията на полета си.

Френският вестник Le Parisien посочва, че няма изрично описание на маршрута, по който самолетът трябва да премине след скока. Според осъдения вече пилот парашутистите не са изпълнили добре скока си и не са се отдалечели достатъчно от машината.

Председателят на съда в югозападна Франция смята, че основнате причина за инцидента е липсата на комуникация между жертвата и пилота.

Според Ален, въпреки че Гали е опитен парашутист с 226 скока, той дори не е трябвало да бъде на борда на самолета.

В съда става ясно обаче, че Ален е управлявал летателната машина с невалиден лиценз. Адвокатът на близките на жертвата определя действията на пилота като "много невнимателни и небрежни".