Северна Корея предупреди, че "не изключва" възможността да извърши четвърти ядрен опит. Той би се провел в отговор на заплахите, които според нея са съвместните маневри на Южна Корея и САЩ, и последните обвинения от ООН, предаде Франс прес.

Не изключваме нова форма на ядрен тест, целящ да укрепи ядрените ни оръжия, обяви севернокорейското министерство на външните работи, цитирано от Корейската централна телеграфна агенция.

В петък Съветът на ООН по правата на човека заяви, че Съветът за сигурност трябва да обмисли санкции и международни съдебно преследване срещу севернокорейските лидери за престъпления срещу човечеството. Съветът по правата на човека реагира на неотдавнашен доклад на анкетна комисия към ООН, установила доказателства за системно нарушаване на човешките права, включително масово пращане в затвора, убийства, изтезания, изнасилвания и глад.

В резолюция Съветът посочи, "че има основателни причини да смята, че в КНДР се извършват престъпления срещу човечеството в резултат на политика, установена на най-висше държавно равнище от десетилетия". В документа се призовава да се наложат санкции срещу онези, които носят най-голяма отговорност за престъпленията срещу човечеството.