Северна Корея е готова с плана за ракетно нападение в района на остров Гуам – американска територия в Тихия океан. Това стана ясно от съобщение на севернокорейската агенция КЦТА, в което се казва, че лидерът Ким Чен-ун е бил информиран за плана от висши военни.

Ким обсъдил с тях подробно тактиката при инспекция вчера в командния център на стратегическите ракетни сили.

Снимка: Reuters

Той заявил, че известно време ще наблюдава действията на САЩ, преди да вземе решение, добавя КЦТА, цитирана от Ройтерс.

„Съединените щати, които първи разположиха близо до нас голямо количество стратегически ядрени сили, първи трябва да вземат правилното решение и да покажат с действия дали искат да се намали напрежението на Корейския полуостров и да се предотврати опасен военен сблъсък“, посочва КЦТА.

Снимка: Reuters

Ким наредил на армията да бъде в постоянна готовност за стрелба, ако той вземе такова решение, се казва в съобщението на КЦТА.

Междувременно жители на Гуам се събраха в столицата Хагатна на шествие за мир.

Вижте във видеото как те приеха отлагането на удара:

Въпреки оптимистичната новина, много от жителите в Северна Корея няма за какво да се радват. Дезертьор от страната даде специално интервю пред Скай нюз, в което разказа за непрестанния страх на местните жители, включително и на военните.

„В Северна Корея не може да критикуваш лидера Ким Чен-ун. Ако те хванат, че го правиш, дори да имаш пари, не може да оцелееш. Системата е ужасна – изпращат те в лагер и живееш като куче – по добре е да умреш“, сподели той.